10 plichten werkgever aanvraag loonkostensubsidie (NOW)
6 mei 2020

Als de werkgever NOW-subsidie krijgt van UWV als tegemoetkoming in de loonkosten heeft hij wel een aantal plichten. Lees hier om welke tien verplichtingen het gaat:
- Houd de loonsom zo veel mogelijk gelijk. Een dalende loonsom leidt tot een lagere tegemoetkoming.
- Houd werknemers, ongeacht de contractvorm, dan ook zo veel mogelijk in dienst en betaal het loon van de werknemers door.
- Dien geen ontslagaanvraag in bij UWV wegens bedrijfseconomische redenen. Als de werkgever dit wel doet en hij deze binnen 5 werkdagen niet intrekt, dan heeft dit gevolgen voor de hoogte van de tegemoetkoming.
- Gebruik de tegemoetkoming alleen om de loonkosten te betalen.
- Informeer de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of werknemers over de tegemoetkoming.
- Houd een administratie bij waarmee UWV kan controleren of de werkgever aan alle voorwaarden voor de tegemoetkoming voldoet. Bewaar dit tot 5 jaar na de vaststelling van de tegemoetkoming.
- Blijf de loonaangifte op tijd doen.
- Bel UWV bij informatie die gevolgen heeft voor de tegemoetkoming, bijvoorbeeld als de werkgever stopt met het bedrijf. De gekozen 3 maanden waarin de werkgever omzetverlies verwacht kunt u niet meer aanpassen.
- Stuur UWV achteraf een accountantsverklaring met het definitieve omzetverlies. UWV laat nog weten hoe de werkgever deze verklaring moet aanleveren.
- Werk mee aan onderzoek van UWV als dat nodig is om een beslissing over de tegemoetkoming te nemen. UWV kan tot 5 jaar na de vaststelling van de tegemoetkoming onderzoek doen.
NB: als de werkgever loonkostensubsidie voor een werknemer ontvangt, dan hoeft hij de gemeente waarin de werknemer woont niet te informeren over de NOW-aanvraag. Het kabinet heeft besloten om deze plicht te verwijderen.