Bijtelling auto tijdelijk stoppen wegens ziekte of thuiswerken

25 maart 2020

Een medewerker die (verplicht) thuis werkt en zijn/haar auto van de zaak een tijdlang niet gebruikt krijgt toch te maken met de maandelijkse bijtelling wegens privégebruik auto waarover loonheffingen zijn verschuldigd.

De bijtelling is te voorkomen wanneer de werknemer en werkgever er voor zorgen dat de werknemer in deze periode echt niet kan beschikken over de auto. Dat betekent dat de sleutels ingeleverd moeten worden bij de werkgever en de auto ook bij de werkgever gestald moet worden. Tevens moeten werknemer en werkgever een verklaring opstellen dat de werknemer vanaf een bepaalde datum geen gebruik meer kan maken van de auto.

De werkgever moet dan vervolgens de loonadministratie informeren dat de werknemer niet langer een auto ter beschikking is gesteld. Hetzelfde zou kunnen spelen bij ziekte van een personeelslid. Maar let op: de enkele redenering dat een personeelslid ziek is, is niet voldoende. De auto mag ook niet meer aan de gezinsleden ter beschikking staan. Dus ook in die situatie de sleutels en auto inleveren en een verklaring opmaken.

Voorgaande geldt niet voor de DGA in verband met de bewijslast. De DGA heeft immers zowel de pet op van werknemer als van werkgever.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws