Brexit komt eraan

18 maart 2019

Kijk wat voor u de gevolgen zijn!

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk (VK)? Woont of werkt u er? Misschien gaat er dan wat (fiscaal) veranderen voor u. Want op 29 maart 2019 verlaat het VK de EU. De aangepaste Brexit-deal is weggestemd door het Lagerhuis. Twee weken voor het geplande vertrek van het VK uit de EU blijft de onzekerheid daardoor groot. De kans op een no-deal-Brexit wordt met de dag groter.

Hoe nu verder? Kiest het Britse parlement voor uitstel? Komen er nu nieuwe verkiezingen? Komt er een nieuw referendum? En wat zijn de fiscale gevolgen van een no-deal-Brexit?

Kijk hoe het zit in bepaalde situaties

Op www.belastingdienst.nl worden een aantal situaties behandeld die zich kunnen voordoen bij een no-deal-Brexit. Klik op onderstaande links voor meer informatie.

Overige informatieve sites Brexit

www.brexitloket.nl

rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl

www.rijksoverheid.nl

Overgangsrecht

Er komt waarschijnlijk ‘overgangsrecht’: dat betekent dat u voor een aantal situaties pas vanaf 2020 te maken krijgt met Brexit. Met het overgangsrecht hebt u langer de tijd om u voor te bereiden.

Op de hoogte blijven

Op dit moment zijn nog niet alle gevolgen voor uw belastingzaken duidelijk. Zodra meer bekend wordt zullen de hiervoor genoemde informatieve websites daarop worden aangepast. Check dan ook regelmatig deze sites op een update.

Vergunning artikel 23 Omzetbelasting

Als de Brexit een feit wordt treedt de VK uit de EU. Als u goederen importeert uit een niet-EU-land, moet u btw betalen (aan de grens). U doet dit normaal gesproken bij de Douane bij de zogenoemde aangifte ten invoer. Deze btw trekt u als voorbelasting af in uw btw-aangifte als u recht hebt op aftrek van btw. U kunt ook de btw bij import aangeven in uw btw-aangifte. U moet dan schriftelijk een vergunning artikel 23 aanvragen bij uw belastingkantoor. U hoeft bij de Douane dan geen btw te betalen. In plaats daarvan geeft u de btw aan in uw btw-aangifte. Hebt u recht op aftrek van btw? Dan kunt u deze btw ook als voorbelasting aftrekken in uw aangifte. U betaalt dan per saldo niets.

In verband met de naderende Brexit heeft de Belastingdienst al een beschikking gestuurd naar ondernemingen die gereageerd hebben op het aan hen op 29 januari 2019 toegezonden aanvraagformulier. Mocht de Brexit later dan 30 maart aanstaande van kracht zijn, dan verschuift dat ook de ingangsdatum van de vergunning art. 23 t.b.v. de invoer uit het VK.

Als u het aanvraagformulier niet heeft ontvangen of nog niet ingevuld heeft teruggestuurd kunt u hier alsnog een aanvraag voor indienen. U doet dit volgens de reguliere procedure. Meer hierover leest u onder het kopje ‘Vergunning artikel 23 aanvragen’ op www.belastingdienst.nl.

Let op!
Geef in de aanvraag aan dat u het verzoek indient in het kader van de Brexit.


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws