Btw-aftrek op eten en drinken

10 november 2020

Het blijft opletten.

We krijgen in de praktijk regelmatig vragen over de aftrek van btw op eten en drinken. We zien dat het een van de meest voorkomende correctieposten is bij het opstellen van de aangiften en jaarstukken en bij controles door de Belastingdienst. Een hoop werk en correcties kunnen worden voorkomen. We zetten de regels voor u op een rijtje.

Eten en drinken

Wanneer een btw-ondernemer kosten maakt voor eten en drinken, is het van belang om na te gaan met welk oogmerk de kosten zijn gemaakt en welke kosten het precies betreffen, zodat vastgesteld kan worden of de btw in aftrek kan worden gebracht. De hiernavolgende kosten zijn daarbij te onderscheiden.

Uitgaven voor eigen gebruik

De btw op eten en drinken die een btw-ondernemer nuttigt voor eigen gebruik, zijn privékosten en niet aftrekbaar voor de btw.

Uitgaven in een horecagelegenheid

De btw op eten en drinken die worden genuttigd door personeel, zakenrelaties of de btw-ondernemer zelf, is niet aftrekbaar indien dit plaatsvindt in een horecagelegenheid zoals een café, restaurant, hotel waar slechts een korte duur wordt verbleven. Ook niet als er tijdens de lunch of het diner zaken worden gedaan. Dit geldt ook voor de btw op eten en drinken die genuttigd worden in een speciaal daarvoor ingerichte feest- of vergaderruimte. De eventuele omzetbelasting op zaalhuur, overnachtingskosten en andere horecabestedingen is wél aftrekbaar.

Btw-aftrek en eten en drinken op de werkplek

De btw op eten en drinken bedoeld voor werknemers op de werkplek is aftrekbaar met inachtneming van de € 227-grens per werknemer. Bedraagt de ‘bevoordeling’ voor het personeel niet meer dan € 227,- per werknemer dan is de btw volledig aftrekbaar. Indien er sprake is van een kantine in eigen beheer, geldt een speciale berekening. Bij de berekening van de drempel voor de kantinekosten in eigen beheer moet een opslagpercentage van 25% bij de aanschafkosten worden opgeteld. De werkelijke kantineomzet wordt hierop vervolgens in aftrek gebracht en de uitkomst daarvan wordt gedeeld door het aantal werknemers dat gebruikmaakt van de kantine. Bedraagt de bevoordeling niet meer dan € 227 per werknemer dan is de btw volledig aftrekbaar.

Conclusie

Zoals uit het overzicht blijkt, verschilt per specifieke uitgave voor eten en drinken of de btw in aftrek kan worden gebracht. Houd voor de kosten die binnen het BUA vallen altijd een BUA-berekening bij.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws