Btw bij tijdelijke betalingsstop

26 maart 2020

Als gevolg van de verslechterde financiële situatie kan het voorkomen dat de vergoedingen bij doorlopende prestaties als managementvergoedingen, huur en abonnementen tijdelijk worden stopgezet tot het moment dat de financiële situatie weer een gezond niveau bereikt. Tijdens een dergelijke betalingsstop blijven echter wel alle btw-verplichtingen gelden. Er moeten nog steeds facturen worden uitgereikt waardoor de btw op dat moment verschuldigd is.

Het enkele feit dat u met een afnemer/debiteur afspreekt dat deze later mag betalen, ontheft u niet van het uitreiken van een factuur en van afdracht van de btw. Ook niet in gelieerde verhoudingen. Dus heeft u een huurovereenkomst of managementovereenkomst met een gelieerd bedrijf, dan raden wij u aan om toch iedere maand (of ieder kwartaal) een factuur met btw te versturen voor de verschuldigde huur of managementfee en de afnemer vervolgens schriftelijk uitstel van betaling te verlenen. Wanneer de afnemer recht op aftrek van voorbelasting heeft dan kan hij de btw op de factuur in aftrek brengen. In dat kader kunt u met de afnemer afspreken dat hij een deel van de factuur ter grootte van het btw-bedrag alvast wel aan u betaalt, zodat u geen financieel nadeel loopt.

Op grond van de coronamaatregelen heeft u wel de mogelijkheid om voor de verschuldigde btw uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Zie hierover onze flits update van 20 maart 2020.

Wanneer de afnemer uiteindelijk niet betaalt dan kan de verschuldigde btw overigens ook weer worden teruggevorderd. Zie hierover onze nieuwsbrief van 30 januari 2017.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws