Btw correctie 2020 over privégebruik van de auto van de zaak

16 december 2020

Niet vergeten aan te geven.

Zoals u weet, moet u over het privégebruik van de auto van de zaak doorgaans een bijtelling voor de inkomstenbelasting voor lief nemen. Maar ook kan jaarlijks sprake zijn van een btw-correctie. Waar moet u op letten bij de laatste btw aangifte over 2020?

Auto van de zaak

Als de auto van de zaak tot het bedrijfsvermogen wordt gerekend en deze auto mede voor niet-zakelijke ritten wordt gebruikt, dan moet u aan het einde van het jaar een btw-correctie verwerken in de laatste btw aangifte. Gedurende het jaar trekt u alle btw-voorbelasting op de kosten van de aanschaf van de auto, het onderhoud, de brandstof e.d. af voor zover de auto wordt gebruikt voor het behalen van btw-belaste omzet. Gebruikt u de auto ook voor niet-zakelijke ritten (privé gebruik), dan moet u voor het privégebruik btw betalen. Hoe berekent u dit?

Let op. Woon-werkverkeer wordt voor de btw als privé aangemerkt.

U weet het werkelijk privégebruik

Weet u het werkelijk privégebruik en kunt u dit ook aantonen via uw administratie, bijv. met een kilometeradministratie, dan berekent u de btw-correctie privégebruik als weergegeven in het volgende voorbeeld.

Voorbeeld

Op 1 januari 2020 heeft u een auto aangeschaft van € 25.000 (excl. 21% btw). De totale autokosten in 2020 bedragen € 10.000 (excl. 21% btw). De btw-correctie privégebruik berekent u als volgt:

Privékilometers (incl. woon-werkverkeer) 10.000
Totaalaantal km per jaar 25.000
Percentage aandeel privé: 10.000 / 25.000 x 100% 40%
Totale btw op autokosten: 21% van € 10.000 € 2.100
Btw op de aanschaf auto: 21% van € 25.000 € 5.250
Btw-correctie privégebruik:40% x € 2.100* + 40% x € 1.050 (20% van € 5.250) € 1.260

* Bij de aanschaf van een auto met btw moet u in de eerste vijf jaar ieder jaar rekening houden met 20% van de btw bij aanschaf.

Het werkelijk privégebruik is onbekend

U moet dan de btw-correctie voor het privégebruik berekenen via een correctiepercentage van 2,7% of 1,5% van de cataloguswaarde.

2,7% correctie

Hoofdregel is dat u een btw-correctie moet aangeven in de laatste btw aangifte van het jaar van 2,7% van de catalogusprijs.

1,5% correctie

Is de auto ouder dan 5 jaar? Dan mag u vanaf het vijfde jaar na aanschaf een percentage toepassen van 1,5% van de catalogusprijs. U mag ook 1,5% toepassen als u bij de aankoop van de auto geen btw heeft verrekend, zoals bij de aankoop van een margeauto, als u de auto van een particulier heeft gekocht of als u de auto tot uw privévermogen heeft gerekend.

Tip. Het bedrag aan btw-correctie inzake het privégebruik van de auto zijn fiscaal gezien kosten en mag u van uw winst aftrekken.

Catalogusprijs

De catalogusprijs van uw auto is de officiële nieuwprijs van de auto die geldt op de datum dat deel 1 van het kentekenbewijs is afgegeven. Deze prijs is altijd inclusief btw en bpm. Extra accessoires die door de fabrikant, importeur of dealer zijn aangebracht voordat deel 1 van het kentekenbewijs is afgegeven, tellen mee in de catalogusprijs.

Laatste btw-aangifte 2020

U geeft de correctie vanwege het privégebruik aan in de laatste btw-aangifte (rubriek 1d) van het jaar, die de meeste ondernemers eind januari indienen.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws