BTW zonnepanelen (alsnog) terugvragen

16 april 2018

Zelfs als de investering vóór 2013 heeft plaatsgevonden

Particulieren kunnen de BTW over hun zonnepanelen ook terugvragen. Dit geldt ook  als ze de installatie in 2013 of eerder hebben aangeschaft. Er komt een vereenvoudigde procedure voor de teruggaaf van de BTW. Volgens een mededeling van staatssecretaris Menno Snel (Financiën)  krijgen zij een aangifte voor het tijdvak waarin de panelen zijn gekocht. Er hoeft maar één keer BTW-aangifte te worden gedaan.

Registreren als BTW-ondernemer

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft bepaald dat particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden als BTW-ondernemer kunnen worden gezien. Ze kunnen de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen dan terugvragen bij de Belastingdienst. Daarvoor moeten zij zich laten registreren als BTW-ondernemer.

Hoe verloopt de aanmelding?

Aanvankelijk gold er in Nederland een uiterste termijn voor mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft. Zij moesten binnen vijf jaar na het kalenderjaar van de aanschaf een aanvraag indienen. Maar afgelopen december oordeelde de Hoge Raad dat er in de wet geen termijn is opgenomen. Daaruit bleek dat de teruggaaf mogelijk ook zou gelden voor consumenten die hun panelen eerder hebben gekocht. Hierna volgt een overzicht van de te volgen stappen:

U bent een particulier met zonnepanelen en hebt u nog niet aangemeld als ondernemer voor de BTW

Doe dat alsnog met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Wanneer de Belastingdienst  verder geen vragen heeft, ontvangt u een BTW-aangifte over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht. Door aangifte te doen vraagt u de BTW over de zonnepanelen terug. Dit kan óók als u de zonnepanelen hebt gekocht in 2013 of daarvoor.

Door de kleineondernemersregeling hoeft u meestal maar 1 keer BTW aan te geven: alleen over het aangiftetijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht. Daarom stuurt de Belastingdienst u ná dat tijdvak geen BTW-aangiften meer. U hoeft dus niet meer te vragen om een ontheffing van administratieve verplichtingen om ervoor te zorgen dat u geen BTW-aangiften meer krijgt.

U bent een particulier met zonnepanelen en hebt u aangemeld als ondernemer voor de BTW via het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Maar u hebt nog geen reactie ontvangen van ons

Door de nieuwe werk wijze van de Belastingdienst hebben zij langer nodig dan normaal om uw aanmelding te verwerken. U krijgt in ieder geval een reactie van de Belastingdienst vóór 1 mei 2018.

U bent een particulier met zonnepanelen en hebt u aangemeld als ondernemer voor de BTW. Maar u hebt nog geen BTW-aangifte gedaan over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht

Hebt u eerder BTW-aangifte gedaan over een ander tijdvak? Of in ieder geval nog geen BTW-aangifte gedaan over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht? Vraag de Belastingdienst dan om u een BTW-aangifte te sturen over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht.

Nadat u een BTW-aangifte hebt ontvangen over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht, vult u deze aangifte in en stuurt hem naar de Belastingdienst. Zo vraagt u de BTW over de zonnepanelen terug. Dit kan óók als u de zonnepanelen hebt gekocht in 2013  of daarvoor en nog geen teruggaaf van BTW over het juiste tijdvak hebt gevraagd.

Zie vervolgens de kleineondernemersregeling.

U bent een particulier met zonnepanelen en hebt u aangemeld als ondernemer voor de BTW. U krijgt nog regelmatig BTW-aangiften die u moet terugsturen

Bent u alleen maar ondernemer voor de BTW omdat u zonnepanelen hebt ? En krijgt u nu nog regelmatig BTW-aangiften? Dan stopt dat binnenkort. Hierover krijgt u een brief van de Belastingdienst.

U bent al ondernemer voor de BTW en koopt zonnepanelen

U bent vanwege andere activiteiten al geregistreerd als BTW-ondernemer en u koopt zonnepanelen. Voor u gelden de normale BTW-regels.

Vragen en antwoorden

De BTW-heffing bij particulieren met zonnepanelen roept vaak veel vragen op. Het Ministerie van Financiën heeft een document samengesteld met een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden. In het document vindt u onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer is sprake van een vergoeding?
  • Wat is de kleineondernemersregeling?
  • Welk deel van de BTW op zonnepanelen krijgt een zonnepaneeleigenaar terug?
  • Hoe wordt de (aftrek van) BTW berekend over het jaar van aanschaf en installatie van zonnepanelen?

Bekijk het document ‘Vragen en antwoorden over BTW-heffing bij particulieren met zonnepanelen’.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws