Compensatieregeling voor kosten e-Herkenning

15 juni 2020

Voorstel voor vergoeding voor komende twee jaar.

Sinds dit jaar is voor het indienen van sommige belastingaangiften noodzakelijk dat de belastingplichtige beschikt over e-Herkenning om in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBD-Z), de opvolger van het oude ondernemersportaal. Dat stuit op weerstand bij veel ondernemers: een account daarvoor kost namelijk jaarlijks geld omdat de e-Herkenning uitsluitend via commerciële aanbieders is af te sluiten. Vrijdag is bekend geworden dat het kabinet in elk geval de komende twee jaar de kosten gaat vergoeden die ondernemers maken voor e-Herkenning. Dat schrijven de staatssecretarissen Knops en Vijlbrief vrijdag aan de Tweede Kamer.

Belastingaangifte

Als werkgever kunt u uw loonaangifte 2020 alleen nog maar via MBD-Z doen. Dit geldt ook voor de vennootschapsbelasting over 2019 en later. Voor de omzetbelasting is nog geen overgangsmoment naar MBD-Z bepaald. Voor de btw-aangifte kunt u daarom nog inloggen op het oude portaal voor ondernemers. Doet u uw aangifte via commerciële software? Dan hebt u uiteraard geen e-Herkenning nodig.

Tegemoetkoming aan weerstand

De overheid wil daarmee tegemoetkomen aan de bezwaren van ondernemers. Behalve dat het geld kost, konden commerciële leveranciers van e-Herkenning bovendien de drukte van de aanvragen aanvankelijk niet aan. Een andere belemmering voor organisaties die met e-Herkenning zaken met de overheid moeten gaan doen vormt het feit dat zij niet staan ingeschreven in het Handelsregister. Ofwel omdat zij dat niet kunnen, zoals buitenlandse bedrijven met activiteiten in Nederland zonder Nederlandse vestiging, ofwel omdat zij dat zelf liever niet willen, zoals kerkgenootschappen.

Vergoeding

De prijs van e-Herkenning varieert, afhankelijk van het beveiligingsniveau. De staatssecretarissen schrijven in hun brief dat bedrijven bij het goedkoopste aanbod €24,20 per jaar betalen om veilig te kunnen inloggen bij de Belastingdienst. Dat is dan ook het bedrag dat de overheid gaat vergoeden. Een hogere overheidsvergoeding zou volgens de bewindspersonen de prijs van e-Herkenning kunnen opdrijven.

De staatssecretarissen schatten de kosten van de compensatie voor de overheid ergens tussen de 2 en 4 miljoen euro per jaar. De regeling geldt voorlopig voor twee jaar.

e-Herkenning aanvragen? Kies dan minimaal voor niveau 3

e-Herkenning heeft verschillende niveaus van betrouwbaarheid: eH1, eH2, eH2+, eH3 en eH4. Hoe hoger het niveau, hoe betrouwbaarder u kunt inloggen. Logt u in bij de Belastingdienst of Douane? Dan hebt u ten minste niveau eH3 nodig.

Hebt u al e-Herkenning, maar van niveau eH1, eH2 of eH2+? Neem dan contact op met u leverancier om uw niveau aan te passen naar eH3.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws