Contouren nieuw steunpakket worden steeds duidelijker

19 mei 2020

Wij vermoeden dat woensdag het volgende bekend gemaakt wordt.

Bedrijven die (nog steeds) getroffen zijn door de coronacrisis krijgen een ruimere compensatie voor hun vaste lasten vanaf juni. Die is nu nog eenmalig 4000 euro, maar dat kan vanaf volgende maand oplopen tot een bedrag van maximaal 20.000 euro, afhankelijk van de (vaste) kosten van de onderneming en het omzetverlies.

Dit melden diverse media waaronder de NOS. Het kabinet legt de laatste hand aan het plan, de details van het nieuwe steunpakket worden woensdag bekendgemaakt. Het nieuwe steunpakket gaat vrijwel zeker voor drie maanden gelden: juni, juli en augustus.

De compensatie gaat dus afhangen van het omzetverlies. Hoe hoger die is, hoe hoger de compensatie. Volgens de bronnen gaat er wel een maximum gelden van 20.000 euro. Om voor de regeling in aanmerking te komen moet de laatste drie maanden minstens 30 procent van de omzet weggevallen zijn.

De huidige NOW-regeling (loonkostensubsidie) wordt verlengd. De boete op het ontslaan van personeel verdwijnt. Er wordt nog gekeken naar een grotere rol voor vakbonden bij ontslagprocedures. Aan het uitkeren van dividend en bonussen worden voorwaarden verbonden. Ook komen er tientallen miljoenen meer beschikbaar voor het omscholen van werknemers die hun baan zien verdwijnen door de coronacrisis.

Ook de TOGS-regeling (bijstandsuitkering ondernemers) wordt verlengd. Zelfstandige ondernemers die inkomensondersteuning vragen, moeten binnenkort wel het inkomen van hun partner opgeven, waar dat de afgelopen drie maanden niet hoefde. Ook zal bij het tweede steunpakket betere controles worden uitgevoerd vooraf.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws