Extra financieringsruimte voor klein MKB

11 mei 2020

De regering trekt nog eens € 750 miljoen uit ter ondersteuning van bedrijven die geraakt worden door de coronacrisis. Zij kunnen met deze Klein Krediet Corona garantieregeling (KKC) makkelijker een overbruggingskrediet sluiten bij banken.

Het gaat hier om ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte tussen de € 10.000 en € 50.000. De nieuwe KKC voor de kleinere ondernemers is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen. De lening staat open voor ondernemers met een omzet vanaf € 50.000 die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de KvK sinds 1 januari 2019. De nieuwe regeling bevat een overheidsgarantie van 95% op leningen van banken en andere financiers aan bedrijven. Een financier die de KKC aanbiedt, mag daarvoor maximaal 4% van het kredietbedrag als kosten berekenen aan ondernemers. Aan de staat betalen ondernemers een eenmalige premie van 2%. De maximale looptijd van het krediet bedraagt 5 jaar. Wanneer de regeling in werking treedt, is nog afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Commissie.

De maatregel komt bovenop eerdere steunmaatregelen, zoals het verruimen van de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB), de Garantie Ondernemingsfinanciering regeling (GO) en het Programma Corona-Overbruggings Lening (COL). Banken hebben € 7 miljard vrijgemaakt door uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws