Faillissementswet wordt aangepast

2 juni 2020

Doorstart met akkoord zonder faillissement

De Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) is door de Tweede Kamer aangenomen. De wet zorgt er voor dat schulden sneller geherstructureerd kunnen worden. Dat is belangrijk om faillissementen en baanverlies te voorkomen. Daar ging wel wat aan vooraf: het wetstraject kende een lange voorbereidingstijd van bijna 8 jaar.

Herstructureren zonder faillissement

De hoop is nu dat het vervolgtraject in de Eerste Kamer soepel verloopt, zodat binnenkort ondernemingen met op zich rendabele bedrijfsactiviteiten kunnen worden geherstructureerd voordat zij in faillissement belanden. Goed dus voor behoud van werkgelegenheid en voor de economie. De schuldenaar kan proberen vóór het faillissement om samen met de schuldeisers tot een akkoord te komen. Daarna wordt dat akkoord voorgelegd aan de rechter die de eerlijkheid van de procedure en de verdeling beoordeelt. Na het ‘homologeren’ van het akkoord door de rechter, die daarmee zijn goedkeuring geeft, wordt het akkoord ook opgelegd aan schuldeisers die medewerking weigeren. Nu is nog vereist een instemming van alle betrokken crediteuren. Dat is onwenselijk, omdat een dwarsligger een akkoord waarmee de meerderheid van de crediteuren instemt kan blokkeren. Vorderingen (en andere rechten) van werknemers op grond van arbeidsovereenkomst blijven van rechtswege buiten het akkoord.

Zachte landing voor ondernemers getroffen door de coronacrisis

Het prettige aan de WHOA, tenminste als deze wet snel wordt aangenomen door de Eerste Kamer, is dat het zorgt voor een zachte landing voor ondernemers die in moeilijkheden zijn door de coronacrisis. Door de coronacrisis staat het water een aantal ondernemers aan de lippen. Een aantal van hen kan ook met de toekomstige eisen onvoldoende omzet genereren om hun onderneming te kunnen voortzetten. Denk aan de kleine kroeg op de hoek of het kleine restaurant. Hoe moeten zij de anderhalve meter afstand kunnen realiseren voor hun werknemers en klanten? Ondernemers zijn creatief en zullen alles doen om hun onderneming voort te zetten, maar soms staat het buiten hun macht om door te kunnen gaan.

Hoe fijn is het dan, dat voor hun onderneming een gecontroleerde afwikkeling kan plaatsvinden, waarbij, om schuldeisersbelangen te beschermen, de schuldeisers uiteraard in een betere positie zullen worden gebracht dan indien een faillissement plaatsvindt. Een faillissementsprocedure is duur en kan lang duren. Bovendien heeft een faillissement heftige gevolgen voor de schuldenaar, die bij een persoonlijk aansprakelijkheid alles kan kwijt raken wat hij heeft opgebouwd. Kortom een zachte landing waarbij, naast de onfortuinlijke ondernemer, ook nog eens de schuldeisers zijn gebaat.

 

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws