Familiebedrijfsopvolging: begin op tijd!

29 november 2017

Een familiebedrijfsopvolging heeft veel voeten in aarde. Voor de onderneming, de ondernemingsstructuur en vooral ook voor de overdragende en overnemende ondernemer(s). Naar de eerste twee gaat vaak de volledige aandacht uit, terwijl de laatste twee het belangrijkste zijn. Uiteraard moeten onderneming en ondernemingsstructuur optimaal gestructureerd zijn om een soepele en fiscaalvriendelijke overdracht mogelijk te maken. Zowel fiscaal, financieel als juridisch.

Dit is echter een vanzelfsprekendheid. Zo vanzelfsprekend dat deze posities per definitie en altijd optimaal moeten zijn ingevuld. Tijdige en intensieve aandacht dient echter vooral ook uit te gaan naar de overdragende en overnemende ondernemers. Naar wat hun ideeën, plannen, wensen, eisen en verwachtingen zijn. Met openheid van zaken, eerlijkheid en wederzijds begrip en respect. Maar ook naar hoe de toekomstige inkomens- en vermogenspositie van de overdragende ondernemer er uit ziet. Die moet immers als eerste gewaarborgd zijn. Hij geeft immers het stuur uit handen. Fiscaal zijn er weliswaar mooie schenkingsfaciliteiten voor ondernemers maar is het wel verantwoord om te schenken. Maak eerst een deugdelijke financiële planning en wellicht ook een nalatenschapsplanning.

Uiteraard moeten ook de overnemers kijken naar wat de perspectieven zijn van hetgeen overgedragen wordt. Kunnen ze met het bedrijf en de prijs die ervoor gerekend wordt met voldoende visie en daadkracht een goed belegde boterham verdienen of wordt het trekken aan een dood paard. Veel en complexe onderwerpen die allemaal hun aandacht nodig hebben.

Begin dan ook tijdig met hier over na te denken, te communiceren en te klankborden.
Wij willen u graag ondersteunen bij dit proces.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws