Fiets van de zaak vanaf 2020 fiscaal gestimuleerd

17 december 2019

Waar een klein landje groot in kan zijn.

Vanaf 1 januari 2020 verandert de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’. Het wordt voor werkgevers makkelijker om hun werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Maar ook ondernemers (bijvoorbeeld kleine ondernemers en zzp’ers) kunnen ook zelf gebruik maken van de regeling.

Wat houdt een fiets van de zaak in?

Een fiets van de zaak is bedoeld om het woon-werkverkeer per fiets te stimuleren. Daarnaast is het wenselijker dat werknemers, die een kleine afstand zakelijk moeten afleggen, ook eerder de fiets pakken. De werknemer hoeft zelf geen fiets te kopen, hij krijgt de fiets van de werkgever in gebruik. De werknemer mag de fiets van de zaak (fiscaal gezien) ook onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje, de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen mag de fiets van de zaak gebruikt worden. De fiets is en blijft eigendom van de werkgever.

Wat kost een fiets van de zaak?

De werkgever betaalt de fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Wel krijgt de werknemer te maken met een bijtelling bij het salaris. Dit werkt hetzelfde als de privé bijtelling voor een auto van de zaak. Uiteindelijk betaalt de werknemer daardoor enkele euro’s per maand extra belasting via de loonstrook.

Hoe werkt de bijtelling?

Wie een fiets van de zaak ook privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt de werknemer loonbelasting en sociale premies. De loonheffingen worden op zijn loon ingehouden. De bijtelling is vanaf 2020 ‘maar’ 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar. De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris. Hierover betaalt de werknemer dan maandelijks de loonheffingen.

Rekenvoorbeeld

Een werknemer met een inkomen van bruto 35.000 euro krijgt van zijn werkgever een fiets in gebruik die de werknemer ook privé mag gebruiken. De fiets wordt door de werkgever gekocht en kost inclusief btw 2.000 euro. De jaarlijkse bijtelling bij het inkomen van de werknemer bedraagt 7% van 2.000 euro is 140 euro. De verschuldigde loonheffing hierover bedraagt ongeveer 60 euro per jaar. De fiets met een aanschafwaarde van 2.000 euro mag dus door de werknemer (fiscaal gezien) onbeperkt worden gebruikt voor 5 euro per maand.

Eigen bijdrage

De werkgever kan de werknemer om een maandelijkse eigen bijdrage vragen. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af. De werknemer ziet dit terug op zijn of haar loonstrookje. Zou de werknemer in het voorbeeld een eigen bijdrage betalen van 140 euro per jaar dan is de bijtelling nul en wordt bij de werknemer geen loonheffing ingehouden. Per saldo kost de werknemer de eigen bijdrage maar netto 80 euro per jaar.

Werkgever vergoedt soms bijtelling

De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling en daarover verschuldigde belasting voor zijn rekening te nemen. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoeft zowel de werknemer als de werkgever geen belasting te betalen. Mocht de vrije ruimte bij de werkgever worden overschreden dan betaalt de werkgever de belasting over de bijtelling.

Geen of minder reiskostenvergoeding

Maakt de werknemer gebruik van een fiets van de zaak? Dan vervalt mogelijk zijn recht op een reiskostenvergoeding. Bijvoorbeeld, de kilometervergoeding van 19 eurocent per kilometer voor woon-werkverkeer. Daar staat tegenover dat de werknemer ook minder of geen reiskosten meer maakt als de werkgever de fiets voor zijn rekening onderhoudt.

Voordelen voor de werkgever

Als uw werknemers vaker fietsen heeft dat ook voor u als werkgever ook tal van voordelen. Dit zijn de voornaamste:

 1. Vitaliteit van uw medewerkers;
 2. Een fiets is ruim 30 x zo schoon als de auto. Het is dé sleutel naar een groener (mobiliteits)beleid. De fiets werkt zo als positief visitekaartje voor uw onderneming;
 3. Een bedrijf dat in de huidige krappe arbeidsmarkt nét dat beetje extra weet te bieden wint! Een fiets van de zaak faciliteren of geheel op uw kosten, dat gaat snel rond;
 4. Kostenbesparing, voor zowel u als uw werknemers!

In tegenstelling tot de voormalige fietsregeling is de nieuwe fiets van de zaak voor elke doelgroep interessant. Want heeft uw werknemer een leaseauto? Dan past een leasefiets daar gewoon naast. Een OV-kaart van de baas? Ook dan is de leasefiets ideaal om van en naar het station te fietsen.

Vragen en antwoorden over de fiets van de zaak

Inmiddels zijn er ook vragen en antwoorden door de overheid gepubliceerd over de nieuwe regeling voor een fiets van de zaak met ingang van 1 januari 2020. Hierna volgt een overzicht van de vragen en antwoorden.

Vragen voor werknemers

Ik ga nu met de auto naar het werk en krijg van mijn werkgever 19 cent per kilometer aan vergoeding. Wat betekent deelname aan de fiets van de zaak (financieel) voor mij?

 • Uw werkgever bepaalt welke reiskostenvergoedingen blijven bestaan of vervallen en welke hij naast elkaar aanbiedt.
 • Als u niet meer met de auto naar uw werk reist, maakt u ook geen kosten meer voor het gebruik van een auto. Het kan zijn dat u dan ook geen kilometervergoeding meer ontvangt van uw werkgever. Als u over de kilometers die u met de fiets van de zaak aflegt ook een kilometervergoeding ontvangt, betaalt u daar wel belasting over.
 • Over het privévoordeel van de fiets van de zaak betaalt u belasting via de bijtelling. De bijtelling houdt in dat u 7% van de waarde van de fiets bij uw salaris optelt. Zet dit voor uzelf op een rijtje.

Ik ga nu met mijn eigen fiets naar het werk en krijg van mijn werkgever 19 cent per kilometer aan vergoeding. Wat betekent deelname aan de fiets van de zaak (financieel) voor mij?

 • Uw werkgever bepaalt welke reiskostenvergoedingen blijven bestaan of vervallen en welke hij naast elkaar aanbiedt.
 • Als u niet meer met uw eigen fiets naar uw werk reist, kan het zijn dat u dan ook geen kilometervergoeding meer ontvangt van uw werkgever. Als u over de kilometers die u met de fiets van de zaak aflegt ook een kilometervergoeding ontvangt, betaalt u daar wel belasting over.
 • Over het privévoordeel van de fiets van de zaak betaalt u belasting via de bijtelling. De bijtelling houdt in dat u 7% van de waarde van de fiets bij uw salaris optelt. Zet dit voor uzelf op een rijtje.

Kan ik als het regent met de auto of openbaar vervoer naar het werk?

U kunt natuurlijk bij slecht weer kiezen voor het openbaar vervoer of de auto in plaats van de fiets. Uw werkgever kan u voor die dagen een kilometervergoeding geven waarover u geen belasting betaalt als deze vergoeding niet meer bedraagt dan 19 eurocent per kilometer. Dit hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. U moet wel kunnen aantonen dat u met het openbaar vervoer heeft gereisd.

Wat nu als ik eerst met de fiets van de zaak naar het station rijdt en dan het openbaar vervoer pak?

Ook in dit geval kan uw werkgever bepaalde reiskosten vergoeden waarover u geen belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. U moet wel kunnen aantonen dat u met de auto of het openbaar vervoer heeft gereisd.

Ik gebruik de fiets van de zaak niet privé, moet ik dan toch bijtelling betalen?

Ja, voor de fiets van de zaak maakt het niet uit of u de fiets zakelijk (inclusief woon-werkverkeer) gebruikt of privé. Daarom geldt de bijtelling altijd. Dit is anders dan bij de auto van de zaak.

Welke vervoersmiddelen gelden als ‘fiets van de zaak’?

Voor de regeling wordt onder een fiets verstaan: een fiets die door spierkracht wordt aangedreven, eventueel met een hulpmotor.

Wel een fiets van de zaak:

 • elektrische fiets
 • speed-pedelec

Geen fiets van de zaak:

 • brommer
 • scooter

Ik heb een elektrische fiets van de zaak. Wie betaalt de kosten voor het thuis opladen van de accu?

 • Als u de kosten zelf betaalt, dan kunt u ze niet aftrekken van de bijtelling.
 • Maar: een werkgever kan er ook voor kiezen om deze kosten voor opladen te vergoeden. Bijvoorbeeld met behulp van de vrije ruimte in de werkkostenregeling.

Vragen voor werkgevers

Wat is voor mij als werkgever het voordeel van de nieuwe regeling?

U profiteert in de eerste plaats van fittere werknemers. Daarnaast is de nieuwe regeling ook een stuk eenvoudiger dan de oude regeling. Nu geldt nog dat werkgevers de werkelijke waarde van het voordeel van privé-gebruik moeten vaststellen. Straks geldt een vast tarief (de bijtelling) als loonvoordeel.

Wat moet ik als werkgever fiscaal doen om een fiets van de zaak aan te kunnen bieden aan mijn werknemers?

Uw werknemer mag de fiets van de zaak privé gebruiken en heeft daar voordeel van. Dit voordeel wordt gezien als ‘loon in natura’. Hiervoor gelden de volgende regels:

 • U houdt loonbelasting en premie volksverzekeringen in over dit loon;
 • U betaalt premies werknemersverzekeringen en de werkgeversheffing Zvw over dit loon;
 • U kunt dit loon als eindheffingsloon aanwijzen.

Wat kost de fiets van de zaak mij als werkgever?

U kunt ervoor kiezen om zelf fietsen aan te schaffen of fietsen te leasen via een leasemaatschappij.

 • Zelf kopen

In dit geval betaalt u als werkgever zelf de aanschaf van de fiets. Daar kunnen de kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en het opladen van elektrische fietsen nog bijkomen. Dit hangt af van de afspraken die u maakt met uw werknemers. De kosten die u maakt voor de fiets, kunt u aftrekken van de winstbelasting.

 • Leasen

U kunt er ook voor kiezen om fietsen te leasen via een leasemaatschappij. U betaalt dan maandelijks een leasebedrag waar alle kosten in zijn verwerkt. Deze kosten kunt u aftrekken van de winstbelasting.

 

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws