Inbreng van de spaarrekening in een open fonds voor gemene rekening

18 december 2017

Een open fonds voor gemene rekening is een beleggingsvehikel. Een combinatie van ten minste twee beleggers. Die brengen spaargeld in het fonds in en krijgen daarvoor participaties uitgereikt. Deze participaties moeten – min of meer – vrij verhandelbaar zijn om het fonds de vereiste ‘open’ status te geven. De twee beleggers kunnen fiscale partners zijn, jij en je echtgenote, mits je op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd. Het fonds kent een beheerder, dat kan een stichting zijn, maar ook een van de fiscale partners. De bankrekeningen van het fonds moeten op naam staan van de beheerder.

Het open fonds voor gemene rekening heeft geen rechtspersoonlijkheid en valt onder de heffing van vennootschapsbelasting. De belastingheffing verloopt gelijk aan die bij een B.V. Het voordeel van het open fonds voor gemene rekening boven een (nieuwe) B.V. is het lagere kostenpatroon, het ontbreken van de regels voor een belastingvrije terugbetaling van het kapitaal en de mogelijkheid om de achterliggende belanghebbenden anoniem te houden.

Omzetting in een TBS-vordering op de B.V.

Als je al een B.V. hebt, kun je je spaargeld uit Box III naar die B.V. overboeken. Je verkrijgt daartegenover een vordering op je B.V. Die vordering valt bij jou als directeur-grootaandeelhouder in Box I.

De B.V. ontvangt de rente op de spaarrekening. Die rente valt in de B.V. echter vrijwel volledig weg tegen de rente die de B.V. moet vergoeden op jouw vordering. Deze rente wordt bij jou belast in Box I tegen maximaal 52%. Daarbij heb je recht op aftrek van 12% aan zogenaamde “TBS-vrijstelling”. Daarmee komt de belastingheffing effectief uit op maximaal 46%. Stukken minder dan de vele honderden procenten die je anders aan belasting in Box III over je rente kwijt bent.

 

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws