image

Je onderneming starten

Gefeliciteerd! Je start als zelfstandig ondernemer. Je gaat jouw ondernemersdroom realiseren.
image

Je onderneming starten

Vanuit het niets iets geweldigs maken. Dan komen er ook allerlei financiële, administratieve, fiscale en juridische uitdagingen op je pad. Welke rechtsvorm moet je kiezen? Hoe zet je jouw administratie in één keer goed op? En dan ook dat gedoe met de Belastingdienst nog. Jij kan daarom wel een partner gebruiken, die je meteen helpt slim te ondernemen. Geen beginnersfouten voor jou.

Direct jouw administratie en financiën goed en slim geregeld. Een goede kostprijscalculatie opgemaakt. Een voor- en nacalculatie. Zodat jij weet waar je mee bezig bent, wat je onderneming gaat opleveren en je dus vol kunt focussen op ondernemerssucces. Doordat je maximaal kunt doen waarvoor je gekozen hebt in jouw vakgebied. Zonder onnodig te worden afgeleid door bijzaken. Welkom bij Schooten Advies. Betrokken en dienstbaar.

De keuze van je rechtsvorm

Welke rechtsvorm past het beste bij jouw situatie en toekomst? Start je alleen of samen met iemand anders een onderneming? En welke groeiambities heb je? Durf verder te kijken dan je startsituatie en neem fiscale, financiële en commerciële overwegingen mee in je keuze voor de rechtsvorm.

Ga je voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap, een besloten vennootschap of juist een holdingstructuur? Mogelijkheden te over. Wij adviseren je deskundig over de risico’s, fiscaliteit, kosten en overige consequenties. Zo kies jij de geschikte rechtsvorm, passend bij jouw situatie en ambities.

Financiering

Ondernemen is mooi, maar de keiharde realiteit is dat het uiteindelijk om de ‘knikkers’ gaat. Je hebt geld nodig voor de start en groei van je onderneming. Heb je hiervan een duidelijk beeld? Hoe ga je dit financieren? Heb je een ondernemingsplan, eigen financiële middelen of financiële bronnen? De bank, familie, crowdfunding? Welke beloftes doe je investeerders en hoe ga je ze waarmaken?

Als startende ondernemer heb je vaak onvoldoende vermogen, geen track-record als ondernemer en evenmin vooruitzichten op concrete rendementen en cashflow. Bij banken hoef je dan ook vaak niet aan te kloppen. Bij wie dan? Samen bepalen we welke financieringsvormen bij jou passen en onder welke condities ze aanvaardbaar en haalbaar zijn. En ook hoe je met beperkte liquiditeit en slimme fiscaliteit zo optimaal mogelijk aftrapt. Zo voorkomen we dat je (beginners)fouten maakt en te moeilijk of juist te gemakkelijk denkt. We ondersteunen je met ervaring en deskundigheid. We zorgen ervoor dat je je onderneming lean and mean inricht en wijzen je de weg in financieringsland. En dan... gas erop!

Opzetten van je administratie

Nadat je inschrijving bij de Kamer van Koophandel rond is, ben je officieel begonnen. Hoe zit het dan met de aanmelding van je onderneming bij de fiscus? En hoe richt je jouw financiële administratie in? Wanneer moet je eigenlijk welke documenten aanleveren en in welke vorm? En welke informatie wil je dat er op frequente basis vanuit de administratie kan worden gehaald? Leg een goede basis, waar je in de jaren daarna de vruchten kunt plukken.

Jij bepaalt wat je zelf wilt doen en wat je wilt uitbesteden en hoe. Wie jouw aangifte omzetbelasting doet en jij beslist of er ook meteen al een loonadministratie gevoerd moet worden. Wij adviseren je over het juist voeren van je administratie en de juiste software om slim te ondernemen. En hoe je je administratie en je administratieve proces inricht. Zodat je vanaf dag één logistiek strak en efficiënt werkt en maximaal profiteert van de technische mogelijkheden.

Juridische risico’s

Ondernemen brengt zakelijke risico’s mee voor je. Welkom in de wereld van algemene voorwaarden, opdrachtbevestigingen, contracten en aansprakelijkheidsverzekeringen. Welke risico’s loop jij met jouw onderneming en hoe kun je deze voorkomen of afdekken?

Ondernemen brengt ook risico’s mee voor je privésituatie. Wat als je arbeidsongeschikt wordt? Of overlijdt? Wat zijn dan de gevolgen voor jou en je dierbaren? Wij denken mee over het al dan niet verzekeren van zakelijke en privérisico’s en over de geschikte vorm en omvang daarvan en kunnen jou doorverwijzen naar verzekeringsspecialisten binnen ons netwerk. Besteed hier tijdig aandacht aan en regel dit voordat je van wal steekt. Zodat je voorkomt dat je onderneming al in de haven tot zinken wordt gebracht.

Gedoe met de Belastingdienst

Een correcte boekhouding voeren is maar één van de vele verplichtingen die bij je onderneming komt kijken. Samen zorgen we dat je keurig voldoet aan alle administratieve verplichtingen. Bij je facturering, het voeren van de administratie, het samenstellen van de jaarrekening en het verzorgen van de diverse aangiften. Zodat je je geen zorgen hoeft te maken over controles van de Belastingdienst bijvoorbeeld. Maar wij vinden het nog belangrijker dat je fiscaal optimaal onderneemt. Dat wil zeggen, fiscale mogelijkheden maximaal benut en fiscale ellende maximaal voorkomt.

Niet alleen je rechtsvormkeuze is belangrijk, maar ook de fiscale aspecten rondom investeringen die je doet. Je auto op de zaak of juist privé rijden bijvoorbeeld? We zorgen dat je fiscale faciliteiten goed benut en kosten en vergoedingen fiscaal optimaal verwerkt. Je kunt niet overal verstand van hebben als ondernemer. Gelukkig zijn wij er voor jou. Jij onderneemt, wij ontlasten. Zodat administratief gedoe je niet frustreert en je maximale financiële ruimte overhoudt voor investeringen.

En als er ondanks alles toch nog discussie komt met de fiscus staan we voor je klaar om jouw positie te beschermen. Of het nu een boekenonderzoek, bezwaar- of beroepsprocedure betreft. Wij zorgen voor rugdekking!

Heb je een vraag over het bovenstaande?