Loket Helmond – de Peel voor bijstandsuitkering ondernemers is open

24 maart 2020

Tijdelijke extra bijstandsregeling voor zzp-ers Helmond-De Peel is geopend. Vanaf nu kunt u als ondernemer of zzp-er in de regio Helmond-De Peel een aanvraag indienen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal. Het is een tijdelijke voorziening voor drie maanden die per 1 maart 2020 ingaat. HIER vindt u informatie over de voorwaarden en een aanvraagformulier dat aan ondernemerspunt@senzer.nl gestuurd kan worden. Ondernemers en zzp-ers in financiële problemen door de Corona crisis kunnen een beroep doen op deze voorziening. Alle aanvragen worden met spoed behandeld. Andere gemeenten zullen snel volgen. Check de website van uw gemeente.

Aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal

Ondersteuning kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Op een lening voor bedrijfskapitaal kan een beroep worden gedaan om liquiditeitsproblemen op te lossen.
De tijdelijke regeling is voor ondernemers en is geënt op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Deze tijdelijke regeling bevat de volgende elementen:

  1. Aanvullende uitkering voor levensonderhoud
  • De toets op levensvatbaarheid die het Bbz kent, wordt niet toegepast, waardoor een snelle behandeling van aanvragen mogelijk is. Daarmee wordt binnen 4 weken inkomensondersteuning voor levensonderhoud voor een periode van maximaal 3 maanden verstrekt.
  • De hoogte van de inkomensondersteuning is – afhankelijk van het inkomen en de huishoudsituatie – maximaal ca. € 1.500 per maand (netto).
  • De inkomensondersteuning voor levensonderhoud wordt ‘om niet’ verstrekt; de ondernemer weet dus zeker dat deze niet later terugbetaald hoeft te worden.
  • Er is in deze tijdelijke regeling geen sprake van een vermogens- of partnertoets.
  1. Lening voor bedrijfskapitaal
  • Deze versnelde procedure geldt ook voor aanvragen voor een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157,-.
  • Bij de verstrekking van een lening voor bedrijfskapitaal wordt een mogelijkheid tot uitstel van de aflossingsverplichting opgenomen.
  • Bij de verstrekking van een lening voor bedrijfskapitaal zal een lager rentepercentage dan thans in het Bbz geldt worden gehanteerd.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws