Negatieve rente op spaargeld

7 oktober 2019

Spaargeld van bank naar onder het matras?

Veel economen voorspellen een verdere daling van de marktrentes. Slecht nieuws voor spaarders. Zeker bij de grote banken schommelt de spaarrente rond het nulpunt.

Wat doet u als het zo ver is dat de rente negatief wordt en sparen u geld gaat kosten? Haalt u het geld van de bank en stopt u het in een sok of onder het matras? De vraag is of het verstandig is. En fiscaal schiet u er niets mee op.

Besparing kosten?

Uiteraard bespaart u dan bankkosten en de negatieve rente. Maar er kleven ook diverse praktische nadelen aan. Bijvoorbeeld waar laat u dat contant geld? Het idee dat u in huis letterlijk een grote stapel bankbiljetten hebt, is uit oogpunt van veiligheid niet aanlokkelijk. Maar ook verzekeringstechnisch is het niet handig. De inboedelverzekering vergoedt bij brand en diefstal meestal maar een beperkt bedrag aan verloren contact geld.

Fiscale gevolgen

Behalve dit praktische punt realiseert u geen fiscaal voordeel door het geld van de bank te halen. De Belastingdienst telt namelijk contact geld ook mee voor de box 3 heffing. Beide zijn immers vermogen. Wat veel mensen niet beseffen is dat u contant geld ook netjes moet opgeven als box 3 vermogen in uw belastingaangifte! In de huidige box 3 regeling is er geen verschil in belastingheffing tussen spaargeld op de bank en contant geld. Maar let op. Dat wordt in 2022 echter heel anders!

Gevolgen aanpassing Box 3 met ingang van 1 januari 2022

In het voorstel voor aanpassing van box 3 dat op 6 september 2019 bekend werd gemaakt, gaat de Belastingdienst wel een onderscheid maken tussen enerzijds spaargeld en anderzijds overig vermogen. In dat nieuwe systeem wordt spaargeld niet of nauwelijks belast, zolang de spaarrente heel erg laag blijft. Maar alles wat geen ‘spaargeld’ is, wordt straks veel zwaarder belast. Namelijk op basis van een forfaitair rendement van 5,33 procent.

Een voorbeeld van box 3 in 2022:

U heeft 100.000 euro op een bankrekening staan. Stel dat de spaarrente in 2022 negatief is: 0,5 procent. Het geld op de bank aanhouden kost u dan 500 euro per jaar. Omdat het spaargeld op de bank staat heft de Belastingdienst in de nieuwe box 3 geen belasting. U houdt dus 99.500 euro over.

Nu de rekensom als u besluit om het geld van de bank te halen en thuis te bewaren. Van de bank heeft u geen last meer maar wel van de Belastingdienst. U vermeldt in uw belastingaangifte 100.000 euro contant geld en dus geen spaarsaldi op bank- en spaarrekeningen. Gevolgen: u wordt behandeld als ‘belegger’ en hiervoor overeenkomstig belast: 100.000 euro maal 5,33 procent (fictief rendement) is een normrendement van afgerond 5.300 euro. Daarop mag het vaste bedrag van 400 euro in mindering worden gebracht, zodat een box 3 inkomen resulteert van 4.900 euro. Omdat het belastingtarief ook nog eens wordt verhoogd van 30% naar 33% betaalt u hierover afgerond 1.600 euro belasting!! Voor ieder jaar dat u het contante geld dus langer bewaart thuis dan op de bank stalt bent u dus per jaar 1.600 euro min 500 euro is 1.100 euro slechter uit. Op het bedrag van 100.000 euro betaalt u in feite dus 1,1 procent extra ‘negatieve rendement’ aan de Belastingdienst in plaats van aan de bank. Met alle risico’s van dien. Het lijkt een beetje op het gezegde ‘door de kat of de hond gebeten worden’.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws