Nieuw BTW identificatienummer voor eenmanszaken

6 januari 2020

Vanaf 1-1-2020 verplicht te gebruiken.

Iedere ondernemer met een eenmanszaak heeft in 2019 een nieuw btw-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2020 moet de eenmanszaak in alle correspondentie met leveranciers en afnemers het nieuwe btw-nummer gebruiken.

Het nieuwe btw-id

Privacywetgeving (AVG) zegt dat het BSN van een persoon niet langer onderdeel mag zijn van het btw-nummer waarmee de ondernemer zich identificeert naar de markt. Het btw-nummer tot op heden voor eenmanszaken bestond deels uit de cijfers van het BSN van de ondernemer. Dat is dus niet meer toegestaan. Daarom krijgen zij van de Belastingdienst dit btw-id. Andere rechtsvormen dan eenmanszaken, hebben geen BSN verwerkt in hun btw-identificatienummer. Voor hen verandert er niets.

Samenstelling btw-id

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer en bestaat, net als nu, uit een reeks van 14 tekens: NL.9 cijfers.B01. Het verschil met het huidige btw-nummer is dat de 9 cijfers niet langer gerelateerd zijn aan een BSN.

OB-nummer

De Belastingdienst blijft het BSN-gerelateerde nummer, dus het ‘oude’ btw-nummer, gebruiken bij communicatie rond de afhandeling van de omzetbelasting. Een eenmanszaal heeft dus vanaf 2020 twee relevante BTW-nummers:

  • het (nieuwe) btw-identificatienummer (ook btw-id genoemd);
  • het (oude) ob-nummer.

Belangrijkste veranderingen

De belangrijkste veranderingen waar per 1 januari 2020 rekening mee moet worden gehouden zijn:

  • vermeldt vanaf 1-1-2020 altijd het btw-id op je facturen;
  • verander het omzetbelastingnummer op je website in het btw-id;
  • bij intracommunautaire transacties, in VIES en bij Mini One Stop Shop (MOSS) gaat ook gebruik gemaakt worden van het nieuwe btw-id, vanaf 1 januari 2020;
  • de buitenlandse leverancier moet voor alle facturen die worden gestuurd vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-id van zijn Nederlandse klant (eenmanszaak) gebruiken.

Kortom: communiceer naar buiten toe vanaf 1-1-2020 altijd met het (nieuwe) btw-id. Gebruik het (oude) omzetbelastingnummer alleen in de communicatie met de Belastingdienst.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.




Alle Nieuws