Nieuw: TVL MKB (Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB)

27 mei 2020

MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen – bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) – een belastingvrije tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving (minimaal 30 procent) een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 20.000 euro voor de komende drie maanden. Er is één miljard euro beschikbaar als tegemoetkoming voor deze ondernemingen waar meer dan 800.000 mensen werken. In aanmerking komen de getroffen sectoren uit de eerdere TOGS-regeling (belastingvrije vergoeding van € 4.000)

Nieuwe steunregeling voldoet niet voor (middel)grotere MKB- en familiebedrijven

De nieuwe regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TLV) is te beperkt voor veel grotere MKB- en familiebedrijven in de van overheidswege gesloten en daaraan toeleverende sectoren. Ook dreigen onterecht allerlei bedrijven buiten de boot te vallen. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer. Die debatteert donderdag over het tweede steunpakket van het kabinet.

In de nieuwe TVL-regeling kunnen bedrijven voor hun vaste lasten (zoals abonnementen, voorraadkosten en onderhouds-, lease- en servicecontracten) een vergoeding krijgen tot maximaal 20.000 euro voor 3 maanden. Voor de horeca bijvoorbeeld hebben de ondernemersorganisaties berekend dat voor bedrijven vanaf 12 medewerkers de regeling slechts een fractie van de vaste lasten dekt aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Subsidie = omzet voor de NOW 2.0

Bovendien is tijdens de parlementaire behandeling van de NOW 2.0 nog eens benadrukt dat elke subsidie in het kader van de coronacrisis aangemerkt moet worden als omzet voor toepassing van de NOW 2.0 Dus hoewel de bijdrage in de vaste lasten fiscaal onbelast is, telt de bijdrage wel mee als omzet voor de vaststelling van aanspraak op loonkostensubsidie in de NOW 2.0. Die wordt daardoor dus weer lager. Kortom, een sigaar uit eigen doos.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws