Nieuwe kleineondernemersregeling btw vanaf 1 januari 2020

9 september 2019

Aanmelden uiterlijk 20 november 2019.

Heeft uw onderneming een omzet per kalenderjaar van maximaal € 20.000 per jaar? Dan kunt u vanaf 1 januari 2020 misschien gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) voor de btw. Over uw omzet hoeft u dan geen btw af te dragen en krijgt u een vrijstelling van uw btw- en administratieplicht.

Ook voor BV’s, stichtingen e.d.

Als u voldoet aan de volgende voorwaarden, kunt u meedoen aan de nieuwe KOR. De voorwaarden zijn:

  • u heeft een btw-onderneming (ook verhuur valt hieronder);
  • u bent als ondernemer in Nederland gevestigd (of u heeft een buitenlandse onderneming met een Nederlandse vaste inrichting);
  • de omzet is niet hoger dan € 20.000 per kalenderjaar.

De rechtsvorm van uw onderneming is niet van belang. Ook stichtingen, verenigingen en BV’s kunnen meedoen. Dit is een belangrijke uitbreiding van de nieuwe regeling.

Meedoen heeft voor- en nadelen

Een belangrijk voordeel van de KOR is uiteraard dat u minder administratieve verplichtingen krijgt. U berekent geen btw aan uw klanten en doet geen btw-aangifte meer. U hoeft zelfs helemaal geen facturen te versturen. Maar als u zelf facturen wilt versturen, of als uw klanten daarom vragen, kunt u dat wel doen. U vermeldt dan op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is.

Een belangrijk nadeel is dat u de btw over uw zakelijke kosten en investeringen niet meer kunt terugvorderen. Ook moet u in sommige gevallen btw op investeringen, die u in een eerder jaar heeft afgetrokken, weer (gedeeltelijk) terugbetalen.

Periode van 3 jaar en maximaal €20.000 omzet per jaar

Als u meedoet met de KOR, doet u (verplicht) mee voor een periode van ten minste 3 jaar. Het recht op deelname aan de KOR vervalt evenwel meteen op het moment dat uw omzet in een kalenderjaar boven de € 20.000 uitkomt. Vanaf dat moment vervalt uw deelname aan de KOR. U moet dat melden bij de Belastingdienst. U past vanaf dat moment weer direct de ‘normale’ btw-regels toe. Dat kan betekenen dat u bijvoorbeeld weer facturen moet gaan versturen en btw-aangifte moet doen. Uw deelname aan de nieuwe KOR vervalt met de levering of dienst waarmee u boven de € 20.000 komt. U past dus ook al direct vanaf die levering of dienst de normale btw-regels toe. Zodra uw deelname aan de KOR is vervallen kunt u 3 jaar lang niet meer meedoen.

U kunt uw deelname aan de KOR niet tussentijds ‘vrijwillig’ beëindigen. Dat kan een nadeel zijn als u bijvoorbeeld een grote investering wilt doen en de btw daarop wil terugvorderen.

Bijzondere situaties bij de nieuwe KOR

  • U importeert regelmatig goederen uit niet-EU-landen met een vergunning artikel 23. Dan wordt de vergunning ingetrokken bij deelname aan de nieuwe KOR.
  • Verhuurt u een onroerende zaak aan een ondernemer? Dan kunt u niet kiezen voor belaste verhuur als u deelneemt aan de nieuwe KOR. Hebt u al gekozen voor belaste verhuur en meldt u zich aan voor de nieuwe KOR? Dan mag u niet meer met btw verhuren.

Sommige leveringen vallen niet onder de nieuwe KOR.

Als u meedoet met de KOR zijn er leveringen waarvoor u toch de normale btw-regels toe moet passen, dat zijn:

  • de verkoop van een onroerende zaak;
  • de levering van een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel naar een ander EU-land.

Voor de ene ondernemer kan het interessanter zijn om mee te doen aan de nieuwe kleineondernemersregeling dan voor de andere ondernemer. Dat hangt af van uw specifieke situatie.

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor de nieuwe KOR? Dat kan alleen met het aanmeldformulier. Zorg er dan voor dat uw formulier uiterlijk 20 november 2019 bij de Belastingdienst binnen is.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws