NOW 1.0 terugbetalen?

17 december 2020

Vraag om een betalingsregeling

Het UWV is onlangs gestart om te berekenen welke ondernemers inzake de NOW 1.0 (maart, april, mei) te veel tegemoetkoming hebben gehad. Na onderzoek bleek dat ruim 60% van de ondernemers te zijn. Heeft u de NOW 1.0 aangevraagd? Moet u terugbetalen? Vraag dan tijdig een betalingsregeling aan.

Aanvraag tot definitieve vaststelling

Als u gebruik heeft gemaakt van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW 1.0) voor de eerste aanvraagperiode (maart, april en mei 2020), dan moet u hiervoor een aanvraag tot vaststelling indienen bij het UWV. Hierbij wordt de hoogte van uw subsidie definitief vastgesteld. U heeft immers bij de aanvraag een voorschot ontvangen van 80% van de te verwachten subsidie.

Het voorschot is berekend met het door u geschatte omzetverlies en loonontwikkeling. De definitieve vaststelling van de NOW 1.0 wordt vastgesteld over het daadwerkelijke omzetverlies en de verloonde salarissen. De definitieve vaststelling NOW 1.0 kunt u aanvragen per 7 oktober 2020. Hoelang u de tijd heeft om een aanvraag te doen, is afhankelijk van het feit of u een verklaring met de aanvraag moet meesturen.

Verklaring ja of nee? U heeft de tijd om een aanvraag te doen t/m:
U hoeft geen verklaring mee te sturen bij een: 23 maart 2021
  • voorschot < € 20.000
  • tegemoetkoming < 25.000
U moet een derdenverklaring meesturen bij een: 23 maart 2021
  • voorschot tussen de € 20.000 en € 100.000
  • tegemoetkoming tussen de € 25.000 en € 125.000
U moet een accountantsverklaring meesturen bij een: 29 juni 2021
  • voorschot van € 100.000 of meer
  • tegemoetkoming van € 125.000 of meer
  • aanvraag niveau werkmaatschappij

 Let op. Indien u geen aanvraag voor een definitieve berekening NOW 1.0 doet, dat gaat het UWV ervan uit dat u geen recht heeft op de tegemoetkoming. U moet dan het volledige voorschot terugbetalen.

Wat betekent een definitieve vaststelling voor u?

De definitieve vaststelling van de NOW 1.0 houdt in dat:

  • indien het voorschot te laag is vastgesteld u een aanvulling op het reeds door u te ontvangen voorschot kan verwachten; of
  • indien het voorschot te hoog is vastgesteld u een terugbetaling kunt verwachten.

Een terugbetaling van het te veel ontvangen voorschot NOW 1.0 komt u als ondernemer in deze tijd natuurlijk zeer ongelegen. Daarom kunt u met het UWV telefonisch een afspraak maken voor een betaalperiode van een jaar. Dat heeft de minister onlangs besloten.

Ook langer dan een jaar kan! 

Minister Koolmees benadrukt dat er ook afspraken over langere termijnen mogelijk zijn. Minister Koolmees: “Ik begrijp dat het voor ondernemers in de eerste fase van de crisis lastig was om het omzetverlies en de loonontwikkeling in te schatten. Veel ondernemers zullen het zekere voor het onzekere hebben genomen. Sommige ondernemers hebben het momenteel zwaar, dus ik heb met het UWV afgesproken dat ze waar dat nodig is, coulant omgaan met de betaaltermijnen.”

Details nog niet bekend.

Als we meer weten over de details, zullen wij u daar zo snel mogelijk over informeren. Maar mocht u al vorderingen hebben liggen dienaangaande, dan kunt u wel alvast het UWV daarop aanspreken.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws