NOW-regeling voor veel seizoensbedrijven ongeschikt

7 april 2020

De NOW-regeling biedt vrijwel geen oplossing voor veel ondernemers die grotendeels afhankelijk zijn van seizoenswerk, zoals telers, handelsbedrijven, ijssalons, maar ook recreatieondernemers.

Deze seizoensbedrijven halen vaak hun hele omzet in de lente- en zomermaanden. Dus rond deze tijd zou hun omzet naar een piek moeten groeien. Door de coronamaatregelen valt deze omzet zo goed als helemaal weg. De NOW-regeling is echter opgezet op basis van een jaaromzet die in vier kwartalen verdeeld wordt. Maar bedrijven met seizoensgelateerde producten in het voorjaar en de zomer, hebben vaak 70 tot 100 procent van hun jaaromzet in die 6 maanden.

Daarnaast wordt er uitgegaan van het salaris in januari 2020. Seizoensgerelateerde bedrijven hebben vaak veel meer personeel in dienst in de piekperiode dan in januari 2020. Vaak maken zij ook gebruik van flexwerkers die in loondienst komen in maart en weer uit dienst gaan in oktober. Zij staan niet op de payroll in januari 2020.

Het resultaat kan dus zijn dat de omzetdaling 100% is in maart-april-mei maar de tegemoetkoming veel en veel lager is dan 90% van de loonsom. Met name de flexwerkers zullen de dupe worden van deze ‘hardheid’ in de regeling. Terwijl de NOW-regeling juist het in dienst houden en uitbetalen van flexwerkers beoogt te stimuleren. Vooralsnog is het standpunt van de NOW-regering dat de regeling niet aangepast wordt voor seizoensbedrijven.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws