Ontslag om bedrijfseconomische redenen tijdens coronacrisis: (wanneer) kan het?

6 mei 2020

Als de werkgever een NOW-toekenning heeft, dan heeft hij toegezegd om tijdens de periode van de toekenning geen ontslag wegens bedrijfseconomische redenen aan te vragen. Het kan echter voorkomen dat het ondanks de NOW-toekenning financieel toch slechter gaat dan vooraf verwacht, waardoor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen alsnog noodzakelijk is. Dit kan wel gevolgen hebben voor de NOW-tegemoetkoming.

Gevolgen voor de hoogte van de subsidie

Wanneer de werkgever ontslag aanvraagt zal het UWV deze aanvraag in behandeling nemen en daarop beslissen. Als u ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen indient heeft dit gevolgen voor de hoogte van de NOW-subsidie. Er wordt een bedrag in mindering gebracht op de subsidie ongeacht de beslissing van het UWV op de aanvraag. Dit bedrag wordt als volgt berekend:

Het loon van de ontslagen werknemer over de maand januari vermeerderd met 50%.

Om de korting te berekenen wordt dit bedrag vermenigvuldigd met drie (aangezien de subsidie betrekking heeft op 3 maanden) en vermenigvuldigd met de opslag van 30% en vervolgens vermenigvuldigd met 0,9 (percentage van de subsidieverlening).

Voorbeeld
Voor een werknemer die wordt ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen met een salaris van €2.500,- in de maand januari betekent dit een vermindering van €2.500,- x 1,5 x 3 x 1,3 x 0,9 = €13.162,50.

Het is goed om te weten dat deze boete ook betaald moet worden wanneer de werkgever een ontslagvergunning bij het UWV aanvraagt en die vervolgens door het UWV wordt afgewezen.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws