Private lease heeft invloed op hoogte van de leencapaciteit

1 april 2022

Registratie BKR vanaf 1 april verplicht.

Private lease is populair onder particulieren. Steeds vaker kiezen mensen er voor om maandelijks een vast bedrag te betalen voor de aanschaf van een auto, wasmachines, CV ketel, zonnepanelen etc. Maar u kent de slogan (of beter gezegd waarschuwing): Let op: geld lenen kost geld! Lease in principe niets anders dan aankopen van een goed met een lening. Er bestaan ook vormen van private lease die vergelijkbaar zijn met huur. U betaalt maandelijks een bedrag voor een bepaalde periode en na afloop van die periode levert u het goed weer terug aan de leverancier of u kunt het goed tegen een bepaalde (rest)waarde kopen. Ook in die situatie gaat u een verplichting aan van soms vele jaren. Ook dat is economisch gezien een schuld.

100% registratie bij BKR

Vanaf 1 april 2022 wijzigt de registratie van schulden ter zake van private leasecontracten voor auto’s bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Door de wijziging wordt vanaf 1 april a.s. de totale som (100%) van alle nog verschuldigde leasetermijnen (dus het geheel van aflossing en rente) bij een private leaseovereenkomst als schuld aangemerkt. Overeenkomsten die voor 1 april 2022 zijn afgesloten, blijven voor 65% geregistreerd staan.

Beperking in leencapaciteit?

Staat u geregistreerd bij het BKR, dan hoeft dit niet te betekenen dat u geen hypotheek kunt afsluiten. Bij een positieve BKR-registratie gaat een leaseverplichting wel meetellen in de toetsing voor de maximale hypotheek. Het kan zijn dat u door de geregistreerde lease minder hypotheek kunt krijgen.

Heeft u betalingsachterstand gehad? Volgens de Stichting BKR blijkt dat een ingelopen betalingsachterstand uit het verleden geen probleem hoeft te zijn voor een nieuwe lening. Dat geldt ook voor een hypotheek. Ook met een negatieve registratie (betalingsachterstand) is het mogelijk om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te verkrijgen. Het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan met hypotheekadviseur.

Mobiliteitsbudget werkgever

Private lease is met name bij de financiering van de aankoop van een auto momenteel erg in trek. Zeker omdat ook veel werkgevers zijn overgestapt van het aanbieden van een auto van de zaak aan de werknemer, naar het verstrekken van een bedrag als mobiliteitsbudget. De werknemer krijgt een (mobiliteits)budget en mag dan binnen de voorwaarden van het budget zelf bepalen of hij/zij het bedrag besteedt aan de aankoop of lease van een auto of fiets of anderszins wil ‘consumeren’. Wendt de werknemer dat budget aan om op basis van private lease een auto aan te schaffen, dan kan de verhoogde kredietregistratie er dus toe leiden dat bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek er minder kan worden geleend.

Tip: als de leasemaatschappij het toestaat om het leasecontract over te dragen aan de werkgever, dan zou door de overdracht van het contract aan de werkgever mogelijk meer leenruimte voor de werknemer ontstaan. Houd er wel rekening mee dat de werknemer dan netto minder loon ontvangt omdat de werkgever loonheffingen inhoudt op het loon in verband met de bijtelling wegens privé gebruik van de auto (van de zaak).

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.




Alle Nieuws