Schooten Advies schakelt makkelijk internationaal

17 juni 2019

Internationale slagkracht door lidmaatschap XLNC (Excellence)

Steeds meer accountantskantoren sluiten zich aan bij internationale allianties van zelfstandige kantoren. Zo krijgen ze internationale slagkracht, terwijl ze hun autonomie behouden. Dit blijkt uit een onderzoek naar de trends in de accountancy. Schooten Advies is zich bewust van de noodzaak voor internationale ondersteuning van hun klanten. Schooten Advies heeft zich dan ook een jaar geleden aangesloten bij XLNC (https://www.xlnc.org/).

Initiatiefnemer Marcel Koehler aan het woord

Marcel Koehler is accountant en mede-eigenaar van Schooten Advies. Hij is initiatiefnemer voor de participatie tot een internationaal netwerk. Als een van de eerste leden van het netwerk XLNC is hij het aanspreekpunt voor internationale vraagstukken.

Marcel: “Als accountant kregen we steeds meer opdrachten waarbij expertise van buitenlandse wetgeving en financiën gewenst was. We kregen bijvoorbeeld te maken met opdrachten in Nederland, waarbij er moet worden gerapporteerd aan een moederbedrijf in het buitenland. Maar ook met steeds grotere regelmaat kregen we opdrachten van Nederlandse klanten om de financiële en fiscale gevolgen in kaart te brengen van ‘vraagstukken over de landsgrenzen heen’. Bijvoorbeeld het opstarten van een filiaal of onderneming in het buitenland of het aangaan van een samenwerkingsverband.”

Schooten Advies heeft zelf geen gedetailleerde kennis van buitenlandse wetgeving in huis. Daarvoor is ons kantoor te klein. Om klanten van dienst te kunnen zijn en blijven hebben we ons aangesloten bij een internationaal netwerk van (kleinere) accountants- en belastingadvieskantoren. Zonder internationale dienstverlening haken klanten af. Klanten werken nu eenmaal internationaal en willen dat hun accountants- en belastingkantoor dat ook doet. Werk je als accountant in een internationale omgeving, dan is het belangrijk dat je over goede contacten in het buitenland beschikt. Die heb je nodig om snel te kunnen schakelen met een vakgenoot in een ander land. XLNC biedt Schooten Advies de mogelijkheid om de vraag naar internationale ondersteuning af te stemmen met onze buitenlandse partners.

Marcel: “Uiteraard hopen wij dat de aansluiting bij XLNC zich uitbetaalt. Maar de financiële opbrengst meten doen we niet. De voordelen zijn namelijk niet alleen financieel, maar vinden we ook op andere vlakken. Medewerkers hebben vaak feeling met internationaal werk. Een internationale uitstraling is ook goed voor de personeelsbinding. Als kantoor laat je zien dat je op dat gebied uitdaging biedt.”

XLNC

XLNC is een vereniging die in 2018 is opgericht. Het is een logisch vervolg op een van de grootste allianties GGI (Geneva Group International) met 584 kantoren vertegenwoordigd in 124 landen. XLNC richt zich met name op de kleinere accountants- en advieskantoren en kantoren die zich richten op management- en juridisch advies aan bedrijven over de hele wereld. De vereniging kent inmiddels 67 leden met 140 kantoren in 35 landen. De multidisciplinaire aanpak biedt meer mogelijkheden voor het verwijzen van business aan elkaar. De kantoren blijven onafhankelijk opereren op eigen naam. XLNC biedt een mondiaal forum en is een kennisbank voor de advisering van wederzijdse relaties. XLNC ondersteunt leden met ontwikkeling van groei, bevorderen van mogelijkheden tot netwerken voor de uitwisseling van meningen, ideeën en know-how, evenals de mogelijkheid om te benchmarken en zakelijke ervaringen te delen. Immers, dat is waar een beroepsvereniging voor staat.

Internationale samenwerking

De samenwerking krijgt gestalte in gezamenlijke conferenties, trainingen en workshops. Daar komt de uitwisseling van kennis, ervaringen en inzichten tot stand; de basis voor wederzijds vertrouwen. De versterking van de internationale vaktechniek is waardevol. Met name door de vele ontwikkelingen zoals BEPS, OECD Reporting, MLI, Mandatory Disclosure. Het is van grote waarde om ook internationaal voldoende gevoel hierbij te hebben en er over mee te kunnen praten. Binnen de vereniging wisselen de kantoren weliswaar kennis en contacten uit, maar verder is het ieder voor zich. Gedwongen winkelnering is er niet. We zijn niet verplicht om in het buitenland zaken te doen met een partner uit onze vereniging. Als de klant wat anders wil, zijn we volkomen vrij om te kiezen voor andere partijen om mee samen te werken. Daarmee verschilt XLNC van netwerkorganisaties zoals de big four. Netwerkfirma’s treden wereldwijd met één naam naar buiten en profileren zich als één merk in de markt. Engels is de voertaal. De nadruk ligt op betrouwbaarheid.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws