Spaar-BV is nog steeds oké

29 oktober 2021

Voorlopig geen wijzigingen in box 3.

Hoewel de Rechtbank Zeeland-West Brabant recent heeft bepaald dat box 3 in bepaalde situaties een individueel buitensporige last kan zijn, is niet te verwachten dat op korte termijn de belastingdruk op het vermogen in box 3 wordt verminderd. Hoe langer het kabinet demissionair is, hoe langer het zal het duren voordat er substantiële wijzigingen komen in de belastingheffing over het vermogen. De peildatum van 1 januari 2022 nadert snel. Wilt u nog de heffing over uw spaargeld voorkomen dan moet u direct in actie komen bijvoorbeeld door nog een spaar-BV gaan oprichten. De spaar-BV is nog steeds fiscaal een aantrekkelijke oplossing om de belastingdruk op uw vermogen te verminderen.

Box 3

Per 1 januari 2022 gaat het heffingsvrije vermogen omhoog naar 50.650 euro (voor partners 101.300 euro) waardoor kleine spaarders tot dat bedrag niet belast worden in box 3. Door de vrijstelling kan op 1 januari 2022 nog 101.300 euro belastingvrij worden aangehouden in privé. Heeft u méér vermogen, dan moet u over het meerdere een forfaitair rendement aangeven van 1,82 tot 5,53 procent. Dat rendement wordt belast tegen het vaste tarief van 31 procent, hetgeen betekent dat u over uw spaargeld, het deel boven het heffingsvrije vermogen, jaarlijks 0,56 tot 1,71 procent belasting betaalt. Dit ongeacht het werkelijk rendement op uw spaarrekening, dat in veel gevallen tegenwoordig nagenoeg nihil is of zelfs negatief kan zijn.

Voorbeeld:

U bent alleenstaand en heeft op 1 januari 2022 een banksaldo van 250.650 euro. U betaalt over het spaargeld in 2022 een bedrag van 2.307 euro aan belasting.

Tip: niet alleen spaargeld kan worden ingebracht in een spaar-BV maar ook de inbreng van obligaties en vorderingen met een lage rente leiden tot een aanzienlijke belastingbesparing ten opzichte van box 3.

Spaar-BV
Door het spaargeld in een spaar-BV te storten wordt het rendement op het spaargeld minus de kosten belast met 15 procent vennootschapsbelasting (Vpb). Uitgaande van een rendement van nul of negatief op het spaargeld betaalt de BV geen belasting. Stel dat de BV wel winst maakt en deze winst na aftrek van 15 procent vennootschapsbelasting uitkeert aan u in privé, dan bent u in privé over deze uitkering nog 26,9 procent inkomstenbelasting verschuldigd (box 2, inkomen uit aanmerkelijk belang). U betaalt per saldo in totaal 37,865 procent belasting over de winst die de BV maakt. Bij de huidige spaarrentes hoeft u in het beste geval geen belasting te betalen in de BV. Als het rendement op het spaargeld boven de 3,5% komt, is sparen in de BV niet meer gunstig, omdat de belastingen (Vpb en box 2) hoger zijn dan wat u in box 3 over uw vermogen moet betalen.

Spaar-BV langer aantrekkelijk?

Nu een concreet toekomstgericht voorstel voor wijziging van box 3 uitblijft, en er ook geen ‘reparatiewetgeving’ is aangekondigd ter voorkoming van ‘de vlucht van spaargeld naar de BV’, zal de spaar-BV vermoedelijk langer dan 2 jaar effectief belasting blijven besparen.

Kosten
Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan de spaar-BV. Er zijn oprichtingskosten (adviseur, notaris en Kamer van Koophandel), de kosten van de bankrekening (afhankelijk van de gekozen bank(en) en het aantal bankrekeningen en de kosten voor het jaarlijks opstellen van jaarstukken en aangifte. Maar deze kosten vallen ruimschoots weg tegen de jaarlijkse besparing die bij voldoende vermogen al snel enkele duizenden euro’s bedraagt.
In het eerste boekjaar kost een spaar-BV zo’n 2.000 euro en elk boekjaar daarna zo’n 1.000 á 1.200 euro per jaar. Als de alleenstaande in ons voorbeeld een bedrag van 200.000 euro zou onderbrengen in de spaar-BV en geen rendement maakt op dat vermogen, betekent dat het financieel voordeel – geen box 3 belasting betalen in het eerste jaar – in het eerste haar geen financieel voordeel geeft in verband met de te betalen (oprichtings)kosten voor de BV. In de daaropvolgende boekjaren zou het netto voordeel 1.100 á 1.300 per jaar zijn.

Omvang vermogen
Gelet op de kosten is een spaar-BV het overwegen waard vanaf zo’n 250.000 euro aan vrij beschikbaar spaargeld in box 3. Is dit bij u het geval en overweegt u zo’n BV op te richten, kom dan snel in actie. Aangezien de peildatum voor uw box 3-vermogen 1 januari is, moet u nog dit jaar een aantal zaken regelen om volgend jaar al minder belasting te betalen.

Open fonds

In plaats van een spaar-BV kunt u ook een open fonds voor gemene rekening oprichten. Wilt u meer weten over zo’n open fonds, klik dan HIER.

Let op: mogelijk dat de fiscale wetgeving aangaande het open fonds voor gemene rekening gaat wijzigingen waardoor het fiscaal voordeel verdwijnt en alsnog het open fonds moet worden omgezet naar een BV.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws