Start met proef webmodule inhuren zzp’ers nu online

28 januari 2021

Uitkomst webmodule is indicatie en biedt (nog steeds) geen zekerheid 

Voor het inhuren van zelfstandigen gelden regels. Om deze regels te verduidelijken, heeft het kabinet een anonieme, online vragenlijst ontwikkeld.

Als u alle vragen in de webmodule heeft beantwoord, krijgt u een van de volgende uitkomsten:

  • Indicatie dat de opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd.
  • Indicatie dat er sprake is van een dienstbetrekking.
  • Er kan geen oordeel gegeven worden op basis van verstrekte antwoorden.

 U wilt geen dienstbetrekking

Als u een zzp’er inhuurt, hebben opdrachtgever en opdrachtnemer natuurlijk graag zekerheid over de arbeidsrelatie die u met elkaar aangaat. U bent immers samen verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die u samen aangaat. Zo wilt u ervoor zorgen dat er dat er dus geen sprake is van een dienstbetrekking.

Let op. De regels over het inhuren van zzp’ers zijn echter voor veel opdrachtgevers nog steeds niet geheel duidelijk. Het kabinet heeft daarom een webmodule laten maken die daarin meer duidelijkheid moet verschaffen.

 Geen juridische beslissing

Echter, tijdens deze pilotfase is de uitkomst van de webmodule een indicatie en geen juridische beslissing. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan de uitkomst. De uitkomst kan u wel helpen bij uw beslissing over hoe u werkzaamheden laat uitvoeren.

Voor wie is de webmodule?

De webmodule is voor opdrachtgevers die in Nederland gevestigd zijn en een opdracht uitbesteden aan een opdrachtnemer in Nederland. De webmodule is niet voor opdrachtnemers, branche- of sectorvertegenwoordigers. De webmodule geeft geen uitkomst wanneer u een overeenkomst aangaat met een rechtspersoon. Of wanneer u optreedt als bemiddelaar of tussenpersoon.

 Over de webmodule

De webmodule wordt eerst als pilot beschikbaar gesteld. De pilotfase helpt bij het verbeteren van de webmodule. Het kabinet gaat de komende tijd verder in gesprek met verschillende sectoren over de werking van de webmodule.

 Tip. Deze pilot kunt u anoniem invullen. Gegevens over wie de module heeft ingevuld, worden niet opgeslagen. Ook de antwoorden worden niet opgeslagen. Voor het openen van de webmodule KLIK HIER.

Let op: Sluit de webmodule niet tussentijds af. U kunt uw antwoorden niet tussentijds opslaan. Vul de vragenlijst daarom op een rustig moment in, zodat in de webmodule in één keer kunt afronden. Het is een behoorlijke lijst met vragen waar u zeker een half uur of meer aan tijd voor vrij dient te maken. Lukt het niet alle vragen af te ronden, laat de webpagina dan openstaan. U kunt dan op een later moment verder gaan waar u gebleven was. Als u de webpagina afsluit (via het kruisje bovenaan) wordt de sessie beëindigd en moet u de vragenlijst opnieuw invullen.

Wat kunt u hiermee?

Omdat het hier nog om een pilot gaat, bevelen we aan om bij twijfel de situatie voor te leggen aan een adviseur of desnoods aan de Belastingdienst. Werkt u met een goedgekeurde modelovereenkomst en zegt de webmodule dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, dan is de modelovereenkomst leidend. Het opschorten van de handhaving van de Wet DBA is ook verlengd tot na de evaluatie van deze pilot.

De pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is enkel bestemd voor opdrachtgevers om te bepalen of de zzp’er mogelijk bij u in dienstbetrekking is. De uitkomst is indicatief, dus ontleen daar geen rechten aan. Extra advies blijft raadzaam.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws