Verhuur deel eigen woning toch niet onbelast

27 oktober 2020

B&B inkomsten fiscaal belast.

Verhuurt u een garage, tuinhuis, aanbouw of ander deel van uw eigen voor tijdelijk verblijf van gasten? Dan zijn de huurinkomsten belast voor de inkomstenbelasting. De Hoge Raad heeft hierover onlangs een belangrijke uitspraak gedaan.

Niet gehele woning verhuurd

Het ging in deze procedure over de verhuur van een tuinhuis bij een eigen woning aan toeristen. Rechtbank Noord-Holland en later ook Hof Amsterdam oordeelden dat er over de huurinkomsten geen belasting betaald hoefde te worden. De regeling op basis waarvan 70% van de netto-inkomsten uit tijdelijke verhuur van de eigen woning in box 1 belast worden, zou niet van toepassing zijn, omdat niet de gehele eigen woning wordt verhuurd. Hierdoor blijven de huurinkomsten onbelast.

Hoge Raad: huurinkomsten wel belast

De Hoge Raad heeft onlangs definitief geoordeeld over deze zaak. Ons hoogste rechtscollege komt tot de conclusie dat de regeling voor tijdelijke verhuur wel degelijk dient te worden toegepast. Dit geldt dus ook bij de verhuur van een deel van de eigen woning of een aanhorigheid, zoals in dit geval het tuinhuis. Dergelijke huurinkomsten moeten dus gewoon in box 1 worden opgegeven.

70%-regeling

Dat de verhuur belast is, betekent niet dat de gehele inkomsten moeten worden opgegeven. De verhuurder hoeft slechts 70% van de netto-inkomsten aan te geven als huuropbrengst in box 1. Van de verhuurinkomsten mag u dus eerst de kosten aftrekken, zoals voor bewassing en slijtage van de inboedel. Van het restant is dan 70% belast in box 1.

Kamerverhuur

De verhuur van kamers in de eigen woning voor langere tijd is eveneens belast, maar dan geldt er een vrijstelling van € 5.506, de zogenaamde ‘kamerverhuurvrijstelling’. U hoeft uw huuropbrengsten dan níet aan te geven. Het vrijgestelde bedrag is inclusief alle extra vergoedingen die met de verhuur te maken hebben zoals bijvoorbeeld voor energiekosten of het gebruik van wasmachine en droger. De woning mag geen  zelfstandig deel van de woning zijn en huurder en verhuurder staan de hele huurperiode ingeschreven bij de gemeente op het adres van uw huis.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws