Verleng uitstel van betaling belastingschulden

24 maart 2021

Voorkom daarmee verplichte aflossing per 1 oktober

Bij bijna 60.000 ondernemers lopen op dit moment belastingschulden op, terwijl hun uitstel van belastingbetaling in verband met corona dreigt te verlopen. Verleng het bijzonder uitstel vóór 1 juli om directe aflossing van belastingschulden te voorkomen. Alleen dan kunt u een beroep doen op de aflossingsregeling van 36 maanden. De belastingen waarvoor u bijzonder uitstel krijgt, hoeft u niet direct te betalen, maar u moet wel op tijd aangifte blijven doen.

Gevolgen geen (verlengd) uitstel aanvragen

Het bijzonder uitstel van betaling loopt tot 1 juli 2021. Wat zijn voor u de gevolgen als u het uitstel niet verlengd?

Indien u na het einde van het bijzonder uitstel niet tijdig kunt voldoen aan de nieuw opkomende betalingsverplichtingen, komt u niet in aanmerking voor de betalingsregeling. Let op. Dit houdt in dat u de belastingschuld die u van 12 maart 2020 tot en met de laatste dag van het bijzonder uitstel niet heeft betaald, al voor 1 oktober 2021 moet betalen!

Voorbeeld 1. Stel, u heeft bijzonder uitstel van betaling gekregen tot 15 april 2021. U heeft geen verlenging aangevraagd. Nieuw opkomende betalingsverplichtingen vanaf 15 april moet u weer tijdig voldoen.

Voorbeeld 2. Stel, u doet kwartaalaangifte btw, dan moet het bedrag van de btw-aangifte van het eerste kwartaal 2021 uiterlijk op 30 april 2021 op de rekening van de Belastingdienst staan.

Wat dit voor u precies betekent, hangt af van de antwoorden op de volgende vragen:

  • Wanneer hebt u bijzonder uitstel van betaling aangevraagd?
  • Hebt u, nadat u bijzonder uitstel van betaling had gekregen, verlenging aangevraagd?
  • Hebt u een zogenoemde ‘precoronaschuld’?
    Dat is zo, als u vóór 12 maart 2020 al een belastingschuld had voor belastingen waarvoor u na die datum bijzonder uitstel hebt aangevraagd. Het kan dan gaan om een belastingschuld die u al vóór 12 maart 2020 had moeten betalen, of een waarvoor een betalingsregeling met u is afgesproken.

Kies hieronder de situatie die op u van toepassing is:

U hebt bijzonder uitstel aangevraagd en dat verlengd. U hebt geen precoronaschuld

U hebt bijzonder uitstel aangevraagd en dat verlengd. U hebt een precoronaschuld

U hebt bijzonder uitstel aangevraagd vóór 1 oktober 2020 en dat niet verlengd. U hebt geen precoronaschuld

U hebt bijzonder uitstel aangevraagd vóór 1 oktober 2020 en dat niet verlengd. U hebt een precoronaschuld

U hebt bijzonder uitstel aangevraagd in de periode van 1 oktober 2020 tot en met 17 december 2020 en dat niet verlengd. U hebt geen precoronaschuld

U hebt bijzonder uitstel aangevraagd in de periode van 1 oktober 2020 tot en met 17 december 2020 en dat niet verlengd. U hebt een precoronaschuld

U hebt op of na 18 december 2020 bijzonder uitstel aangevraagd en dat niet verlengd. U hebt geen precoronaschuld

U hebt op of na 18 december 2020 bijzonder uitstel aangevraagd en dat niet verlengd. U hebt een precoronaschuld

Aflossingsregeling

Als u als ondernemer bijzonder uitstel van betaling heeft gekregen, komt u in aanmerking voor de aflossingsregeling. De totale belastingschuld waarvoor u bijzonder uitstel van betaling heeft gekregen, mag u dan vanaf 1 oktober 2021 in 36 maandelijkse termijnen met een vast bedrag per maand afbetalen.

Rente

Tot het einde van 2021 rekent de Belastingdienst 0,01% rente bij het invorderen. Vanaf 2022 bedraagt de invorderingsrente 4%.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws