Wel of niet meedoen met de nieuwe kleineondernemersregeling btw vanaf 1 januari 2020

4 november 2019

Aanmelden vóór 20 november 2019!

De kleineondernemersregeling (KOR) voor de btw verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de btw (OVOB) als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. U moet daarvoor de btw belaste en btw vrijgestelde omzet bij elkaar optellen. Wat in grote lijnen de verschillen zijn tussen de huidige KOR en de nieuwe KOR (OVOB) alsmede enkele praktijkvoorbeelden treft u aan aan het einde van dit artikel.

Hulp nodig bij het schatten van uw omzet? 

U gaat uw omzet voor 2020 schatten. Want die mag niet boven de  € 20.000 euro komen. De Belastingdienst heeft daarvoor een handig hulpmiddel ontwikkeld. Zij leggen daarin ook uit welke omzet meetelt voor de OVOB. De overige voorwaarden om mee te kunnen doen komen ook aan bod. Zo kunt u snel zien of u mee kunt doen.

Aanmelden

Meedoen met de nieuwe OVOB vanaf 1 januari 2020? Aanmelden kan tot 20 november 2019. U kunt zich aanmelden voor de OVOB met het aanmeldformulier. Als u vanaf 1 januari 2020 mee wilt doen, moet u het formulier uiterlijk 20 november 2019 terugsturen naar de Belastingdienst. U kunt zich ook na 20 november nog aanmelden. De ingangsdatum schuift dan op naar het eerstvolgende tijdvak. Dat betekent dat u vanaf 1 april 2020 meedoet.

Wat als uw omzet boven de € 20.000 komt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat u meer gaat verdienen dan u in eerste instantie dacht. U kunt dan vanaf dat moment niet meer meedoen met de OVOB. U gaat vanaf dat moment uw klanten weer factureren MET btw. En ook gaat u weer aangifte doen en btw betalen. Daarom is het belangrijk dat u dat snel aan de Belastingdienst doorgeeft met het afmeldformulier.

Meer over de nieuwe KOR

De Belastingdienst heeft uitgebreide informatie op haar website staan over de OVBO. U vindt hier onder andere:

Complexe regeling door herziening btw

De regeling is complex en kan tot terugbetaling van eerder teruggevorderde btw leiden.  Als u gebruik maakt van de OVOB verricht u tot € 20.000 vrijgestelde prestaties. De gedachte dat u tot deze grens geen btw verplichtingen heeft is niet altijd juist. U moet rekening houden met (on)roerende goederen die u eerder heeft aangeschaft en de btw die u daarover heeft betaald heeft teruggevraagd. De afgetrokken btw wordt in bepaalde situaties namelijk gedurende 5 jaren (voor onroerende zaken 10 jaren) herzien. Er geldt wel een ‘herzieningsdrempel’ van € 500 aan btw per jaar. Blijft u onder deze drempel dan hoeft u niet te herzien.

Voorbeelden

Stel u heeft in 2019 een zakelijke auto gekocht en heeft op de aankoop € 5.000 btw teruggevraagd. De herzieningstermijn van een auto is ‘vijf jaren’. De herzienings-btw per jaar is dan 1/5 x € 5.000 = € 1.000. U blijft daarmee NIET onder de grens van € 500 zodat u een bedrag van € 1.000 moet afdragen aan btw ook al maakt u gebruik van de OVOB.

Stel u heeft in 2017 niet geïntegreerde zonnepanelen gekocht en heeft op de aankoop € 1.500 btw teruggevraagd en geopteerd voor ontheffing van administratieve verplichtingen (huidige KOR). De herzieningstermijn voor zonnepanelen is ‘vijf jaren’. De herzienings-btw per jaar is dan 1/5 x € 1.500 = € 300. U blijft daarmee onder de grens van € 500 zodat geen btw wordt herzien onder de nieuwe OVOB.

Zonnepanelen

Particulieren met geïnstalleerde zonnepanelen kiezen vrijwel altijd voor terugvragen van de btw en vervolgens doen zij een beroep op de KOR om niet jaarlijks te maken te krijgen met btw verplichtingen. Zij die voor meer dan € 12.000 excl. btw aan zonnepanelen hebben geïnstalleerd in het verleden moeten opletten dat ze mogelijk alsnog btw moeten terugbetalen. Let op want de Belastingdienst legt u anders een naheffingsaanslag op. Heeft u de zonnepanelen gekocht in 2015 of eerder dan hoeft u in 2020 niet meer te herzien.

Actie vereist

De vraag is of u uw onderneming moet aanmelden voor de nieuwe KOR of juist niet. Heeft u te maken met de volgende situaties, dan adviseren wij u te (laten) beoordelen of de nieuwe KOR u kansen biedt.

  • U heeft een BV (of andere rechtspersoon) met maximaal € 20.000 omzet.
  • U maakt al gebruik van de huidige KOR.
  • U heeft voornamelijk particulieren en/of ondernemers als klant die de btw niet kunnen aftrekken en uw jaarlijkse omzet is minder dan € 20.000.
  • U heeft voor meer dan € 12.000 ex. btw aan zonnepanelen op uw privéwoning geplaatst in 2016 of later.

Marge- en reisbureauregeling

Maakt u gebruik van de marge-, globalisatie- of reisbureauregeling? De omzetgrens mag u dan niet berekenen op basis van de winstmarge, maar berekent u op basis van de totale verkoopopbrengsten. De omzetgrens van € 20.000 wordt dus eerder overschreden, waardoor u minder snel in aanmerking komt voor deze regeling.

De verschillen in grote lijnen

KOR t/m 2019 Nieuwe KOR vanaf 2020
• U trekt de btw die u zelf hebt betaald af van de btw die u hebt gerekend aan uw klanten. Is het bedrag dat overblijft minder dan € 1.883? Dan hoeft u maar een gedeelte of helemaal geen btw aan ons te betalen.
• Of u kunt een ontheffing van de administratieve verplichtingen krijgen.
• De korting op de btw vervalt. U kunt vanaf 2020 dat bedrag niet meer terugvragen.
• De ontheffing van de administratieve verplichtingen vervalt.
• De nieuwe KOR is een vrijstelling voor de btw
• U trekt de btw die u zelf hebt betaald af van de btw die u hebt gerekend aan uw klanten. Is het bedrag dat overblijft minder dan € 1.883? Dan hoeft u maar een gedeelte of helemaal geen btw aan ons te betalen.
• Of u kunt een ontheffing van de administratieve verplichtingen krijgen.
• Ook rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en BV's kunnen gebruik maken van de nieuwe KOR.
• U hebt een btw-identificatienummer• U hebt een btw-identificatienummer
• We kijken naar het bedrag aan btw dat u betaalt.

• U trekt de btw die u zelf hebt betaald af van de btw die u hebt gerekend aan uw klanten. Is het bedrag dat overblijft minder dan € 1.883? Dan hoeft u maar een gedeelte of helemaal geen btw aan ons te betalen.
• We kijken naar de hoogte van de omzet. Die mag niet hoger zijn dan € 20.000.
• U doet nu wel btw-aangifte• U doet geen aangifte meer.
• U stuurt nu wel btw-facturen• U stuurt geen btw-facturen meer. U hoeft voor de btw zelfs helemaal geen facturen meer te versturen.
• U rekent wel btw aan uw klanten en u trekt de btw af die u betaald hebt.• U rekent geen btw meer aan uw klanten en u trekt de btw die u betaalt ook niet meer af.

Deel dit artikel


Wil jij op de hoogte worden gehouden met interessante updates waar je echt iets aan hebt?
Schrijf je dan hier in.
Alle Nieuws